Buitenplaats Bisdom van Vliet – Parkrestauratie en onderhoud

Erfgoedhovenier: Reijm Hoveniers

Klanttype: Stichting

Locatie: Haastrecht

Objecttype: Buitenplaats

Werkzaamheden:

Meer projecten >>

Erfgoedhovenier Gerrit Reijm is verantwoordelijk voor het restauratieplan en wordt door de stichting ingehuurd als tuinbaas. Hij stuurt de vrijwilligers aan en coördineert het onderhoud en uitvoering van de restauratie. Samen hebben we het onderhoud naar een hoog niveau terug kunnen brengen.

Dit maakt het project bijzonder…

De Overtuin is lange tijd door de gemeente beheerd als openbaar groen. Er zijn door de tijd heen veel historische aspecten verloren gegaan. Zo is de bijzondere grot met prieel ingestort en opgeruimd.

Door komende jaren het restauratieplan uit te voeren krijgt het park weer de allure van de gardeneske tijd terug. De hoogtijdagen van het park, waarvan nog veel stijlkenmerken en restanten aanwezig zijn.

Vanaf het ontstaan omstreeks 1750 is de tuin diverse keren omgevormd, van nutstuin naar formele symmetrische tuin, vervolgens omgevormd naar landschapsstijl en latere gardeneske kenmerken.

In 2023 is het 100 jaar geleden dat de laatste bewoner Paulina Bisdom van Vliet overleden is, het park was haar privétuin. Er mag na 100 jaar, dus vanaf 1923, een verzegelde brief van haar geopend worden. Niemand weet wat daarin staat. Dit is het zogenaamde Geheim van Haastrecht.

Het streven is, om in dat jaar de restauratie zover mogelijk afgerond te hebben. Zodat het park er op dat moment top bij ligt. Hiervoor moet nog wel het een en ander gebeuren. Onder meer herstel van de hoofdstructuur, lanen paden en waterlopen, restauratie van het monumentale hek, vernieuwen van diverse voor de tuinstijl kenmerkende bruggen en aanvullen en vernieuwen van gardeneske beplantingsstructuren.

In de achtertuin langs de Hollandse IJssel staat een eeuwenoude rode beuk, met enorme omtrek uit ongeveer 1692 en daarmee de oudste rode beuk in Nederland. Een bijzondere boom, helaas is deze boom aan het aftakelen. Er zijn al verschillende grote takken uitgebroken en er wordt door de hele boom een zwamaantasting waargenomen. We hebben onderzoek laten doen, helaas rest ons niet anders als de aftakeling van de boom verantwoord begeleiden. We adviseren de opdrachtgever en voeren het nodige snoeiwerk uit om deze bijzondere boom zo lang mogelijk voor mens en museum veilig in stand te houden.