Kasteeltuin Biljoen – Inrichting en aanleg

Erfgoedhovenier: Biljoen Groen Velp N.V.

Klanttype: St. Geldersch Landschap en Kasteelen i.o.m. huurders van Kasteel Biljoen te Velp.

Locatie: Velp (Gelderland)

Objecttype: Kasteeltuin

Werkzaamheden:

Biljoen Groen is betrokken geweest bij de grondige voorbereiding voor de nieuwe tuininrichting. Met name betreffende het omgrachte voorplein.  De voorbereiding ging in samenwerking met de gemeente Rheden, de opdrachtgever en een landschapsarchitect. Daarna heeft Biljoen Groen het totaalpakket aan werkzaamheden uitgevoerd.

Dit maakt het project bijzonder…

Kasteel Biljoen is een begrip in de gemeente Rheden en is gebouwd  door Karel van Egmont rond 1530. Het landschapspark is gedurende de volgende eeuwen regelmatig van vorm veranderd. De laatste decennia was het Kasteel in handen van de familie Lups en is er weinig aan onderhoud c.q. vernieuwing gedaan. In 2012 is het Kasteel gekocht door St. Geldersch Landschap en Kasteelen. De laatste jaren is er veel werk verricht om het kasteel en omringend gebied in ere te herstellen.

Biljoen Groen zorgde daarbij voor de inrichting van het buitenterrein.

De toegangspaden zijn met Achterhoeks padvast opnieuw aangelegd en statige taxusbollen- en zuilen zijn in symmetrie geplaatst op eikpunten. Om meer kleur in het geheel te krijgen zijn er diverse plantensoorten gebruikt om het hele jaar door van een lange bloeiperiode te kunnen genieten, o.a. door het gebruik van meerdere soorten hortensia’s.