Ruïne De Nijenbeek – Onderzoek, advies en uitvoering

Erfgoedhovenier: Allure Tuinen

Klanttype: Semi-overheid

Locatie: Ruïne De Nijenbeek in Voorst

Objecttype:

Voorheen een kasteel en Verdedigingswerk. Nu Ruïne De Nijenbeek genoemd.

Werkzaamheden:

Om verdere teloorgang van de ruïne tegen te gaan, is ons gevraagd om mee te denken om een groene oplossing aan te brengen op de muren van de ruïne. Dit om de muren niet verder af te laten brokkelen. Na onderzoek, een proefopstelling en advisering is er o.a. d.m.v. vegetatie aanbrengen een groene buffer ontstaan die verdere erosie van de muren tegen gaat. Een specialistische klus die onze hoveniers met precisie hebben gerealiseerd.

Dit maakt het project bijzonder…

Door inwateren van de bovenzijde van de muren, brokkelde deze steeds verder af. Door het aanbrengen van een cementgebonden specie met daar bovenop blokzoden (graszoden) en mos-, Sedumvegetatie, ontstaat er een soort spons/buffer op de muren waardoor verder inwateren voor een groot deel wordt voorkomen.

Het water wat door de vegetatie heen sijpelt wordt door de specie laag naar de zijkanten afgevoerd.

De oplossing is bijzonder te noemen omdat er niet alleen bouwtechnisch is gedacht maar dat ook het esthetische aspect is meegenomen in het denkproces. Door het aanbrengen van de specielaag en de vegetatie, brokkelt de muur minder snel af omdat de erosie vele malen minder is. De vegetatie – die op de muur gefixeerd is met o.a. rvs materiaal – groeit gestaag door en zal een natuurlijke uitstraling geven die goed bij de ruïne en de omgeving past.