Villatuin Hilversum – Advies, ontwerp, restauratie en beheer

Erfgoedhovenier: Debie & Verkuijl

Klanttype: Particulier

Locatie: Hilversum

Objecttype: Villatuin

Werkzaamheden:

Vanuit onze historische expertise en kennis van de tuinarchitect D.F. Tersteeg zijn wij door de eigenaar benaderd deze tuin die een provinciaal en gemeentelijk monument is, te restaureren en beter te laten aansluiten op de omliggende landschapstuin. Voor de tuin hebben wij een passend ontwerp gemaakt en tevens de restauratie uitgevoerd, en jaarlijks verzorgen we het beheer.

Dit maakt het project bijzonder…

Uitgangspunt voor de inrichting van deze historische terrassentuin was het benadrukken van de zichtassen zodat het unieke tuinontwerp in architectonische stijl uit 1918 intact zou blijven. Door het terugbrengen van ‘platte-bandes’ (een smalle grasrand) ontstaat er een rustig beeld over de zichtas en komen de flagstonepaden mooier uit.

De beplanting heeft een nieuwe invulling gekregen, waarbij aan de buitenzijde weelderige bloemenborders zijn ingeplant. De twee hoger gelegen ‘tuinoksels’ zijn ingetogen ingeplant met eigentijdse wolken van Japanse hulst die de aanblik van het imposante huis verzachten.

Een nieuw terras van flagstones is subtiel ingepast in het licht glooiende landschapstuin. Door het toevoegen van twee royale grassenborders met kleurrijke vaste planten wordt de overgang van de tuin naar het achterliggende heidelandschap op een fantastische manier aangezet. De tuingrens is vanaf de hoger gelegen terrassen nauwelijks waarneembaar en vormt een naadloze overgang met het heidegebied.