Verdedigingswerk Naarden-Vesting – Advies en beheer

Erfgoedhovenier: Debie & Verkuijl

Klanttype: Stichting monumenten bezit

Locatie: Naarden-Vesting

Objecttype: Verdedigingswerk

Werkzaamheden:

Dit uniek verdedigingswerk van de Hollandse waterlinie wordt sinds 2016 door ons beheert. Naast dit dagelijkse beheer adviseren wij de opdrachtgever hoe dit unieke Nederlandse erfgoed voor de toekomst in goede staat behouden kan worden.

Dit maakt het project bijzonder…

Naarden vesting is in zijn grootte van 38 ha. uniek als vestingwerk. Dit in combinatie met de kwetsbaarheid van de aardwerken, het intensieve gebruik als wandelgebied en de uiteenlopende natuurwaarden maakt het beheer voor onze erfgoedhoveniers elke dag boeiend. We beheren dit gebied met kleinschalig en specifiek materieel zodat de kernwaarden van dit monument gewaarborgd blijven. Het beheer is er ook op gericht de unieke historie weer zichtbaar te maken.

Voor de steilste taluds maken we gebruik van de Spider-maaier. Deze radiografisch bestuurbare cirkelmaaier kan tot 55 graden steil maaien. Een spectaculair gezicht wat niet onopgemerkt is gebleven. Onze erfgoedhoveniers kunnen voor deze klus dan ook rekenen op veel belangstelling vanuit binnen- en buitenland. De komende jaren zullen de aardwerken door ons gerestaureerd worden, wat door de steile taluds van soms 60 graden een mooie uitdaging is