Villatuinen en historische beplanting

Een monumentale villatuin vraagt om beplanting passend binnen de historische context van de locatie. Doordat er bij villatuinen verschillende tuinstijlen te ontdekken zijn, is de variatie in de beplanting groot. Voor de Erfgoedhovenier betekent dit dat er rekening moet worden gehouden met het toepassen van historische soorten. Oude beplantingsplannen worden daarbij door de Erfgoedhoveniers zoveel mogelijk aangehouden. Daarentegen is er uiteraard ook ruimte voor het creëren van een moderne uitstraling van de villatuin zonder de geschiedenis van de plek te verdoezelen.

Oog voor de historie
Erfgoedhoveniers proberen in geval van restauratie en renovatie het oorspronkelijke beplantingsplan, als dat nog aanwezig is, als basis te nemen.

Beplanting had vroeger een sterk regionaal karakter, maar het sortiment is continu in beweging door cultivatie die ervoor zorgt dat soorten resistenter zijn tegen ziekte of beter groeien. Erfgoedhoveniers hebben kennis van alle beplanting die door de eeuwen heen gebruikt is en kiezen waar mogelijk zelfs wel eens voor gebruik van bestaand genetisch materiaal voor de kweek van nieuwe beplanting.

‘Beplanting had vroeger een sterk regionaal karakter’

Uitgangspunten bij onderhoud en behoud van beplanting:

  • In stand houden van de structuur en de sierwaarde als onderdeel van de tuinarchitectuur.
  • Behouden van de zo oorspronkelijk mogelijke compositie en soortensamenstelling van de borderbeplanting.
  • Behouden van de sier- en belevingswaarde van de bloemperken.
    Behouden van de ecologische waarde van de beplanting.
  • Stimuleren van een goede groei en rijke bloei.

Toegevoegde waarde Erfgoedhoveniers
Erfgoedhoveniers kijken altijd naar de stijl van de villa, de ligging in haar omgeving en de aanwezigheid van historisch plantsortiment. Aan de hand daarvan bepalen wij samen met de eigenaar hoe de tuin en villa elkaar kunnen complementeren. Daarbij houden de erfgoedhoveniers natuurlijk rekening met de grondsoort, de bezonning, de seizoen aspecten én de geschiedenis van de plek. Inspelen op al deze facetten; de verschillende stijlen en afwisselend groen is waar we goed in zijn.

Erfgoedhoveniers hebben verschillende factoren waar ze rekening mee houden bij de keuze voor beplanting. Denk aan beleving van de historie, maar ook aan gemak in toepassing en onderhoud, vorstgevoeligheid en sierwaarde (kleurrijk en grote bloemen).

Meedenken over privacy in alle vrijheid
Eigenaren van villatuinen hechten vaak veel waarde aan privacy, maar willen niet het gevoel hebben opgesloten te worden. Erfgoedhoveniers weten hoe een tuin zodanig kan worden vormgegeven dat er in alle vrijheid, in de eigen omgeving van groen en natuur genoten kan worden.