Huize De Bijenschans – Advies, ontwerp, restauratie en beheer

Erfgoedhovenier: Debie & Verkuijl

Klant en locatie: Huize De Bijenschans in Hilversum

Objecttype: Villatuin

Werkzaamheden:

Vanuit onze historische expertise en kennis van de tuinarchitect D.F. Tersteeg zijn wij door de eigenaar benaderd deze tuin die een provinciaal en gemeentelijk monument is, te restaureren en beter te laten aansluiten op de omliggende landschapstuin. Voor de tuin hebben wij een passend ontwerp gemaakt en tevens de restauratie uitgevoerd, en jaarlijks verzorgen we het beheer.

Dit maakt het project bijzonder…

De tuin van Huize De Bijenschans is in 1918 ontworpen door de befaamde tuinarchitect Dirk Frederik Tersteeg. Tersteeg was één van de voorlopers van de zogenoemde Architectonische Stijl, een stroming binnen de tuinarchitectuur die aan het begin van de twintigste eeuw zeer populair was voor grote villatuinen. In zijn ontwerp voor Huize De Bijenschans hield Tersteeg rekening met de prachtige landschappelijke plek waar Huize de Bijenschans ligt, namelijk aan de rand van de uitgestrekte Hoorneboegseheide. Met behulp van karakteristieke elementen uit de Architectonische Stijl als gemetselde keermuurtjes, trapjes en flagstonepaden is er een overgang gecreëerd tussen het hoger gelegen deel rondom het huis en de omringende omgeving.

De tuin is ingedeeld langs een middenas en dwarsas die met taxuswolken de bloemperken en paden symmetrisch ordenen. In opdracht van de huidige eigenaren heeft Debie & Verkuijl een nieuw beplantingsplan opgesteld voor deze historische tuin samen met een ontwerp voor een nieuw terras. De reden hiervoor was de slechte staat waarin de oude terrassen verkeerden.

De belangrijkste punten binnen het ontwerp waren het benadrukken van de zichtassen en het behoud van de historische aanleg en elementen zoals de taxuspylonen. Door het terugbrengen van een smalle grasrand krijgt de as een rustigere uitstraling en komen de flagstonepaden nog mooier uit.

Om de aanblik van het imposante huis te verzachten zijn er verschillende hulstwolken en bloemenborders aangelegd. De taluds met sierkeien zijn met traditionele kleurrijke vaste planten ingeplant.Weelderige grassenborders in het gazon vormen een zachte overgang naar het omliggende landschap. De historische aanleg van Huize de Bijenschans te Hilversum heeft door het ontwerp van Debie en Verkuijl een ingetogen uitstraling gekregen waarbij de historische aanleg van Tersteeg is gerespecteerd.

(grootte 14.250 m², ontwerp 2012, aanleg in 2013, particuliere opdrachtgever)