Boerenerf en fruit snoeien

Er zijn vele zienswijzen over hoe een boom gesnoeid moet worden. Drastisch is zeker niet de manier. Een Erfgoedhovenier zal altijd met een goed plan komen. Zo weet u hoe de boom in een periode van 3 jaar gesnoeid gaat worden en hoe de ontwikkeling van de boom zal zijn.

De juiste snoei in fases
We snoeien om een regelmatige verdeling van energie door de gehele plant te verkrijgen. Hierdoor verbetert de kwaliteit en de opbrengst. De snoei wordt uitgevoerd op grond van de individuele kenmerken van elke boom, de gesteldheid, de bodem en de groeifase. In de jeugdfase groeit de fruitboom het krachtigst. In de productiefase is er meer evenwicht tussen groei en vruchtbaarheid. In de ouderdomsfase is prikkelend snoeien belangrijk.

  • De vorming van een jonge boom is ongelofelijk belangrijk.
    • Door ongeveer 3 of 4 hoofdtakken (zogeheten gesteltakken) aan te houden en de overige takken weg te snoeien, krijgen we een goede opbouw met veel licht en lucht in de kroon. Dit is belangrijk om schimmels tegen te gaan.
    • Verschillende vormen zijn mogelijk. Voorop staat een rustige opbouw. Een Erfgoedhovenier kan u hierover adviseren!
  • Snoeien in de latere volwassen fase bestaat uit het bijhouden van de verhouding groei en vrucht, zodat de boom langdurig in evenwicht blijft.
  • Als de boom uiteindelijk in de ouderdom fase komt, is het belangrijk om de groei erin te houden. Er moet dan groei stimulerend gesnoeid worden. Ook alweer zo’n vakkundig karwei.