Landgoed & buitenplaats – ontwerp, (her)inrichting en onderhoud

Erfgoedhoveniers beschikken over ruime ervaring als het gaat om advisering en planvorming omtrent groen bij landgoederen en buitenplaatsen. Erfgoedhoveniers kunnen u helpen bij tuinontwerp, (her)inrichting en/of duurzame instandhouding. Lees hieronder meer over onze visie en werkzaamheden.

Duurzame instandhouding met nieuwe plannen
Wij plaatsen historisch groen in een actuele context. Zo realiseren wij ons dat veel landgoederen en buitenplaatsen zijn behouden door inspanningen van overheden, particuliere eigenaren en instellingen. Om dit te kunnen blijven doen is een andere kijk op de toekomst nodig. Duurzame instandhouding wordt dan ook steeds vaker gewaarborgd met nieuwe plannen, een nieuwe bestemming en nieuwe gebruikers. Veel landgoederen en buitenplaatsen zijn (gedeeltelijk) opengesteld en hebben een dubbelfunctie. Dit heeft consequenties voor de instandhouding van uw groene monumenten. Erfgoedhoveniers kunnen u hierbij adviseren.

‘Duurzame instandhouding wordt steeds vaker gewaarborgd met nieuwe plannen’

Historisch groen in breder perspectief
Kennis van de historie van de aanleg, de samenhang tussen de aanwezige elementen en de verschillende tijdlagen in de aanleg zijn cruciaal voor zorgvuldig onderhoud én passende oplossingen bij eventueel nieuw gebruik. Wij kunnen u helpen bij duurzaam behoud en ontwikkeling van uw groen erfgoed in breder perspectief. Van onderhoud tot een stuk ontwerp of (her)inrichting. En, van beekloopjes tot grote monumentale bomen.

Landgoederen en buitenplaatsen in Nederland

Nederland telt ongeveer 6.000 landgoederen met een gezamenlijke oppervlakte van 140.000 à 150.000 ha. Deze enorme gebieden met hun landerijen, tuin en gebouwen bepalen mede het gezicht van ons historisch landschap. Dit geldt evenwel voor de historische buitenplaatsen waarbij het monumentaal huis een harmonieus en onlosmakelijk geheel vormt met een omliggende tuin of park.