Hoeve Nooitgedacht – Advies, renovatie en onderhoud

Erfgoedhovenier: Reijm Hoveniers

Klanttype: Hoeve Nooitgedacht

Locatie: Nieuwerkerk ad IJssel

Objecttype: Boerenerf

Werkzaamheden:

In 2010 hebben we advies uitgebracht en samen met de opdrachtgever een renovatieplan bedacht dat recht deed aan de historie van het erf. Vervolgens hebben we dit plan uitgevoerd. Het onderhoud wordt jaarrond verzorgt door bewoners van naastgelegen zorginstelling en vaktechnisch lastige dingen door ons.

Dit maakt het project bijzonder…

Dit oude boerenerf heeft nog veel oorspronkelijke kenmerken. De oprijlaan met oude Carpinus hagen, oude knotlinden,, erfverharding van grind, oude gebakken klinkers en ijsselsteentjes, een oud smeedijzeren toegangshek enz.

Eén van de eerste uitdagingen was hoe de beschoeiing vorm te geven. Voorheen deed men dit door wilgentenen aan te brengen en vervolgens op te baggeren. Deze methode is echter te duur maar ook onvoldoende blijvend van aard om opnieuw toe te passen.

Daarnaast was een stevige beschoeiing gewenst daar de veenbodem slap en de sloten erg diep zijn. We hebben daarom gekozen voor een minimaal zichtbare beschoeiing aan de voorzijde waarbij de dekplank kan begroeien met gras zodat het esthetisch een erfgoedwaardige uitstraling heeft.

Bodemdaling en daarmee natte voeten maken de plek voor met name de knotlindes en haagbeuk steeds lastiger. We proberen door verjonging, bemesting en drainage het oude plantmateriaal zolang mogelijk in conditie te houden.

Door zorgvuldige toepassing van materialen en op in stand houden gericht onderhoud van beplanting blijft dit een historisch boerenerf.