Dorpstuin – Tuinonderhoud en vitalisering

Erfgoedhovenier: Reijm Hoveniers

Klanttype: Particulier

Locatie: Nieuwerkerk ad IJssel

Objecttype: Dorpstuin

Werkzaamheden:

Wij voeren met regelmaat onderhoudswerkzaamheden uit. Met name het voortdurend vitaliseren van de tuin en de natte bodem zijn uitdagingen die veel aandacht opeisen.

Dit maakt het project bijzonder…

Basis van de tuin is in jaren 1960/70 aangelegd door Wolfsen, een bekende tuinarchitect/ hovenier uit die tijd in onze regio. In jaren ‘80 is de tuin aan de achterzijde uitgebreid in dezelfde stijl. Kenmerkend zijn natuurlijk de grindtegels, rechte vaste plantenborders strak gazon en wat toevoegingen zoals sobere kunst en natuurlijk water in de tuin door toevoeging van een grote schaal met waterplanten.

De eigenaars zijn tuinliefhebbers en voeren het meeste onderhoudswerk zelf uit. Wij komen in actie voor snoeiwerkzaamheden aan bomen, extra onderhoud aan het gazon zoals beluchten, bezanden, verticuteren en bemesten. Met regelmaat vitaliseren we de vaste plantenborders door toepassen van bodemverbetering, scheuren, herindelen en herplant van de vaste planten.

Een ander belangrijk ding is dat heesters en bomen worden soms te groot worden. Hierdoor komen ze in een zichtlijn te staan of groeien zover uit dat ze afbreuk doen aan het ontwerp waardoor besloten wordt tot weghalen of vervanging. Hierbij is het natuurlijk heel belangrijk dat dit gedaan wordt met de gedachte van de ontwerper.

Veelal staat er van dit soort tuinen niets meer op papier of heeft er nooit iets op papier gestaan, toch is dit stukje recent erfgoed het in stand houden en documenteren meer dan waard. Zonder dit respect wordt dit erfgoed in rap tempo vervangen door moderne tuinen.