Dorpstuin & stadstuin – ontwerp, (her)inrichting en onderhoud
Dorpstuinen en stadstuinen zijn vaak zo oud als het dorp of de stad zelf. Prachtige voorbeelden vormen de Amsterdamse grachtentuinen en de pittoreske erven en tuinen in Broek in Waterland. De vorm en functie van beiden type tuinen kunnen in de loop der tijd wijzigen. De uitdaging van Erfgoedhoveniers in deze: het verleden te laten voortbestaan in een nieuw jasje.
Dorpstuin versus stadstuin
Een stadstuin is vaak omsloten door muren en schuttingen van omliggende woonhuizen. Deze beslotenheid kenmerkt de stadstuin en zorgt voor een patio-achtige sfeer. Ook de atmosfeer is in dit soort tuinen anders dan in de tuinen buiten de steden. De warmte zal in de zomer langer tussen de muren blijven hangen. In de winter zal het er minder koud zijn doordat de muren warmte afgeven. Iets waar Erfgoedhoveniers rekening mee houden bij het ontwerp en aanleg van de tuin.
Ook de atmosfeer is in dit soort tuinen anders dan in de tuinen buiten de steden
Een dorpstuin staat vaak meer in verbinding met de landelijke omgeving. Vanuit erven en tuinen zijn er meestal mooie doorkijkjes. Dit is de reden waarom Erfgoedhoveniers veel werken met opengewerkte hekken als erfafscheiding. Het is aan Erfgoedhoveniers de uitdaging om met het tuinontwerp en -aanleg aan te sluiten bij de omgeving en de stijl van de woning.
Historische kennis van plan tot plant
Erfgoedhoveniers zijn betrokken bij de planvorming, renovatie en onderhoud van diverse historische dorpstuinen en stadstuinen. De unieke, historische kennis op het gebied van ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen worden continu door Erfgoedhoveniers verzameld, overgedragen en toegepast.
Ook op beplantingsniveau besteden we aandacht aan de historie. Van beplantingsplannen tot (historische) beplantingswijzen. En, van de schikking van planten, heesters en struiken ten opzichte van elkaar tot aan de kleurcompositie.
Stadstuinen in Nederland
Oude steden zoals Amsterdam herbergen vaak veel verborgen tuinen. Maar ook in Rotterdam, Dordrecht, Den Haag, Delft en Leiden vinden we veel groene oases verscholen tussen de woningen.
De tuinen zijn vaak zo oud als de stad zelf. In de loop van de tijd zijn vorm en functie sterk veranderd. Helaas is er maar in beperkte mate te spreken over historische tuinen. Dit komt onder andere omdat bomen en planten meestal niet zo lang overleven als dat de monumenten bestaan.
Maar wie goed kijkt, ziet in de tuinen nog de contouren van vroeger. Met de juiste kennis en ervaring is het mogelijk het bijzondere karakter van iedere stadstuin te bestendigen.