Ingenieurswoning – Tuinontwerp

Erfgoedhovenier: Debie en Verkuijl

Klant en locatie: Ingenieurswoning Amsterdam

Objecttype: Stadstuin

Werkzaamheden: Tuinontwerp

Dit maakt dit project bijzonder:

De Ingenieurswoning gelegen op het terrein van de Zuidergasfabriek te Amsterdam is een voorbeeld hiervan. Dit monumentale pand, dat gebouwd is in 1910, werd door de gemeente Amsterdam middels een openbare prijsvraag te koop aangeboden aan de meest geschikte partij. Samen met Stadsherstel Amsterdam (de eigenaar), Katelijne van Wensen (de huurder) en Emma Architecten heeft Erfgoedhovenier Debie & Verkuijl het winnende ontwerp gemaakt. Zowel de tuin als het pand zelf zijn gerestaureerd en in volle glorie hersteld.

De historie van het oude park horende bij dit terrein start in 1913. Op het terrein zelf bevonden zich in deze periode verschillende dienstgebouwen dit tot midden jaren 60 bewoond werden door directeuren en gezinnen. Door de overschakeling op aardgas werd de Zuidergasfabriek in 1965 overbodig en werden een aantal gebouwen gebruikt voor nieuwe functies. De Ingenieurswoning was daar één van. Tegenwoordig bevindt zich hier het horecacafé-restaurant tHUIS aan de AMSTEL.

Erfgoedhovenier Debie & Verkuijl heeft op basis van archieftekeningen een tuinontwerp opgesteld. Hierbij is onder andere de padenstructuur aangepakt, het monumentale smeedijzerhek gerestaureerd en het verdwenen toegangspad weer teruggebracht zodat het poortje haar functie weer vervuld. Door middel van gemetselde trapjes en tuimuurtjes wordt de verhoogde ligging van het huis benadrukt. Door het gebruik van vaste plantenborders wordt het terras van flagstones omlijst. In de tuin zelf vinden we beukenhagen, taxushagen en diverse heesters die in die periode gebruikt werden, zoals struikganzerik, althaeastruik, toverhazelaar en boerenjasmijn. De tuin in combinatie met het bijzondere pand, maken de voormalige ingenieurswoning tot een excentrieke plek.

Fotocredits: Paulien Varkevisser