Stadstuin Utrecht – Ontwerp en aanleg

Erfgoedhovenier: Debie & Verkuijl

Klanttype: Particulier

Locatie: Utrecht

Objecttype: Stadstuin

Werkzaamheden:

Vanuit onze historische expertise zijn wij door de eigenaar benaderd om dit Utrechtse binnenhofje te ontwerpen en aan te leggen. Door jaarlijks twee keer een onderhoudsbeurt uit te voeren dragen wij er zorg voor dat ontwerp ook de jaren erna niet aan kracht zal inboeten.

Dit maakt het project bijzonder…

Dit in de historische binnenstad gelegen grachtenpand is door een werfkelder verbonden met de Utrechtse gracht.

Een ontwerpuitdaging was het verbinden van de kleine stadstuin met de nieuwe serre en de woning. Het gecreëerde niveauverschil wordt met de nieuwe gemetselde pilasters, een hardstenen trapje en het smeedijzeren poortje gemarkeerd en geeft een mooi perspectief naar het achterliggende hofje, waar een klassieke wandfontein als blikvanger dient.

Hierdoor is een spannende zichtlijn gemaakt die de woning, de serre en tuin fraai verbindt met een verrassend ruimtelijk beeld. Door de omliggende muren te stucen is een rustige achtergrond gemaakt waarmee de historische stadsmuur juist wordt benadrukt.

Beplanting is in een stenige omgeving als deze van groot belang. De bestaande oude druif is als een groen dak boven de tuin geleidt en geeft samen met een fraaie grijsbladige treurpeer en een fleurige border de tuin een groen karakter waardoor een bijzonder fraaie stadstuin is gecreëerd.