De Hooghe Paaschberg – Restauratie en onderhoud

Erfgoedhovenier: Debie en Verkuijl

Klant en locatie: De Hooghe Paaschberg in Ede

Objecttype: Villatuin op landgoed

Werkzaamheden: De restauratie van een bijzondere en historische tuin en het onderhoud.

Dit maakt dit project bijzonder:

In Ede ligt deze prachtige karakteristieke villa uit 1915 die ontworpen is in neoclassicistische stijl door de Amsterdamse architect H.A.J. Baanders. Een historische villa als deze, kan enkel worden gesierd door een bijpassende tuin die in 2015 door onze erfgoedhoveniers is gerestaureerd volgens het herstelplan van SB4 uit Wageningen.

De tuin van de Hooghe Paaschberg te Ede is vermoedelijk ontworpen door tuinarchitect Dirk Frederik Tersteeg. Een terreinschets met het signatuur van Tersteeg is bewaard gebleven. De complete ontwerptekening is echter nooit gevonden.

De historische tuin in Ede is een combinatie van de zogenoemde Landschapsstijl en de Architectonische stijl. Zo heeft de voortuin bijvoorbeeld meerdere slingerpaden die duiden op een landschappelijk aanleg. Het glooiende gazon sluit aan de voorzijde aan op een gemetseld keermuurtje en trapjes die naar het voorplein leiden. Op de foto’s van Paulien Varkevisser is de huidige situatie van deze indrukwekkende villa en tuin te bezichtigen. Onze erfgoedhoveniers dragen zorg voor het reguliere onderhoud waarbij veel aandacht is voor stimulering van stinzenplanten.

Fotocredits: Paulien Varkevisser