Huize Thea – Tuinontwerp en aanleg

Erfgoedhovenier: Debie en Verkuijl

Klant en locatie: Huize Thea in Blaricum

Objecttype: Villatuin

Werkzaamheden: Tuinontwerp en aanleg

Dit maakt dit project bijzonder:

In Blaricum, gelegen aan de historische brink van het dorp, ligt Huize “Thea.” Deze opmerkelijk villa, in Engelse landhuisstijl, wordt gesierd door een historische tuin. Het in Doorn gevestigde architectenbureau Six Architects is verantwoordelijk voor het restauratieontwerp. Hierbij zijn de latere toevoegingen aan het pand verwijderd en is er een nieuwe vleugel toegevoegd.
Debie & Verkuijl is verantwoordelijk voor het tuinontwerp en de aanleg. De historische tuin is in Architectonische Stijl ontworpen zodat huis en tuin weer een harmonische eenheid vormen. Eén van de kenmerkende elementen in deze tuinstijl is het gebruik van gemetselde trapjes. De oude trapjes zijn bij Huize Thea om deze reden gerestaureerd en maken samen met enkele nieuwe trapjes een verbinding met de lager gelegen tuin. In het ontwerp zijn eveneens de zeer oude en indrukwekkende taxusbomen meegenomen. Deze zijn zo in vorm gesnoeid dat ze de tuin omkaderen die hierdoor een zeer romantische Engelse sfeer krijgt.

Met dit tuinontwerp, dat in 2009 is aangelegd, is er weer een samenhangend geheel ontstaan tussen architectuur en tuinarchitectuur. Debie & Verkuijl heeft daarbij de historische aanleg gerespecteerd waardoor het landhuis haar oude glorie heeft hervonden en zodoende weer voldoet aan de huidige moderne wooneisen.
(grootte 3.500 m², ontwerp 2008 en aanleg 2009, particuliere opdrachtgever)

Fotocredits: Otto Kalkhoven